Почетна / Фудбал / Лига шампиона

ЛИГА ШАМПИОНА - Звезда навија за Сент Гален

Због боље позиције у квалификацијама на Маракани ће пратити расплет у Швајцарској и на Кипру
ФОТО: crvenazvezdafk.com

Збрка са терминима завршетака актуелних првенстава и започињања новог циклуса неће се одразити на основну идеју УЕФА да се до групне фазе Лиге шампиона не долази лако. Једнима је за то потребно да буду прваци или у врху јаких европских лига, другима да прођу неколико рунди квалификација. Како би трећи пут узастопно играла на том нивоу, Црвена звезда ће морати да направи минимум један подвиг, а највероватније и два попут елиминација Копенхагена и Јанг бојса минулог лета.

Постоји и одређена шанса да Црвена звезда нема у трећем колу квалификација за ривала клуб са јачим коефицијентом од себе, али за тако нешто биће неопходно да у Швајцарској не буду шампиони Базел или Јанг бојс, на Кипру АПОЕЛ, а у Данској Копенхаген.

То су три услова која би „морала“ да буду испуњена како би Црвена звезда била носилац пред треће коло квалификација, које ће да се обави између два меча друге рунде. Олакшавајућа околност је да је ту и опција да се неко од фаворита оклизне на стартном кораку, али мала је вероватноћа да се то догоди Селтику, Астани и Лудогорецу.

За две од три лиге које ће имати утицај на Звездин положај у наставку квалификација, познати су термини наставка. Први ће на терен Данци, истог викенда кад и српски клубови. Ту је и најизвесније да ће да буде расплет по жељи црвено-белих, јер Митјиланд има чак 12 бодова више од Копенхагена. Остало је да се одиграју још два кола и затим плеј-оф.

Швајцарци имају план да наставе првенство 8. јуна, уколико не дође до погоршања здравствене ситуације тако ће и да буде. Клубови су од 11. маја добили дозволу за тренинге. Могућност скраћења лиге није опција јер нема плеј-офа, а требало би да се одигра чак још 13 кола.

Нису велике шансе да Црвена звезда профитира у Швајцарској. У тренутку прекида Сент Гален и Јанг бојс су на врху изједначени са по 45 бодова (противник српског клуба прошлог лета има слабију гол-разлику и бољи међусобни скор), док Базел има пет поена мање.

Нема сумње да је Сент Гален, изненађујући лидер, аутсајдер у трци са Јанг бојсом и Базелом. Уколико се догоди да поново жуто-црни освоје титулу, отвара се могућност новог гостовања Црвене звезде у Берну, у трећем колу и плеј-оф фази.

На Кипру још није одређено кад се првенство наставља, а тамо Црвеној звезди одговарају две опције. Једна је да шампион буде Омонија, друга Анортозис, оба клу-ба имају шест бодова више од АПОЕЛ-а који има јачи коефицијент од српског првака.

Уколико не дође до испадања једног од три клуба са највећим коефицијентом у првом колу (Селтик, Лудогорец, Астана) и Сент Гален претходно не остане први у Швајцарској, Црвену звезду ће чекати јак ривал у треће колу, уколико успешно преброди другу рунду квалификација.

Према тренутно стању, Звезда би пред жреб за треће коло била носилац са Олимпијакосом, Селтиком, Динамом, Астаном и Лудогорецом, али нешто реалнија је варијанта да јој то буду потенцијални ривали у трећем колу, уз податак да би уместо Бугара на листи били Јанг бојс или Базел уколико дођу до титуле у Швајцарској.

За разлику од претходне три сезоне, кад је морала да прође четири кола квалификација до групне фазе, Црвена звезда је сада у ситуацији да креће од друге фазе и ка-ко би дошла до циља неопходно је да прескочи три ривала. Таквој повластици доприноси пробој Србије на 19. место (прошле била на 25. позицији).

У свим претходним сезонама, у квалификацијама за Лигу шампиона 18. и 19. место доносило је старт од другог кола. Прошле године ту повластицу су искористили Макаби из Тел Авива и АПОЕЛ, а сада ће Црвена звезда и кипарски шампион.

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

straja
Ko moze da bude protivnik CZ u FINALU????
RRR
HNK Partizan
Željko Pavlović
Samo ne Seltik.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.