Почетна / Фудбал / Лига шампиона

Ерић пред Динамо Загреб: Голови смирују еуфорију

Астана домаћин Модрима, капитен Ненад Ерић открио план казахстанског првака
ФОТО: fcastana.kz

Свака следећа препрека све већа. Астана је у првом колу квалификација за Лигу шампиона лако елиминисала никшићку Сутјеску (1:0, 2:0). У другом је морала више да се напрегне да би прошла поред данског Митјиленда (2:1, 0:0).

Следећи противник првака Казахстана је загребачки Динамо.

Шампион Хрватске је десет сезона, од 2007/08. до 2016/17, заредом играо у групној фази европских купова, пре него је прошле зауставио серију. Повратак на стару стазу почео је као повлашћен. Пропустио је прво коло квалификација, а у другом био убедљив против израелског Хапоела из Бер Шеве (5:0, 2:2).

Астана нема толико искуства, али не посустаје. У претходне три сезоне пробијала се до групне фазе – двапут Лиге Европе и једном Лиге шампиона – и на том искуству полаже оптимизам пред двомеч са Загрепчанима.

- Осећа се у нашој игри самопоуздање које смо стекли резултатима оствареним у последње три сезоне – каже голман и капитен Астане Ненад Ерић: - Играмо мирније, искуством решавамо компликоване ситуације. То ће нам бити драгоцен квалитет у дуелима са Динамом.

Колико сте упознати о квалитетима Динама?

- Марин Томасов нам је драгоцен извор информација. Играо је за Хајдук и Ријеку, па добро зна шта се дешава у Динаму.

Шта вам је открио Томасов?

- Знали смо и без Томасова да Динамо има добру екипу, али он нам је пажњу скренуо на неколико младих играча. Загрепчани Нису продавали као претходних година, али нама је најважније да су отишли нападач Судани и везиста Ћорић. Зато су се више посветили куповини, а то нам говори да праве нови тим. Можда ће то бити наша шанса.

Шта вам је тактички план за двомеч са Динамом?

- Неопходан нам је добар резултат из прве утакмице. Због тога је тренер Хрихорчук за викенд одморио све играче из прве екипе. Против Актобеа је играла екима комбинована од млађих играча и оних који су обично међу резервама. Освојили смо само бод, али не прави нам то проблем. Имамо велику предност на врху табеле и можемо понекад и да попустимо. Исплатиће се ако елиминишемо Динамо. Због одлуке тренера сви здрави дочекујемо утакмицу.

Шта је „добар резултат“ у првој утакмици?

- Идеално би било да победимо са два-три гола разлике, ако може да при том не примимо гол. У реваншу ће бити много теже. Гостима на Максимиру никад није пријатно, а Загрепчане ће носити и еуфорија настала у Хрватској после успеха репрезентације на светском првенству. Добро би било да ту еуфорију мало стишамо победом на нашем стадиону.

Може ли екипа да издржи напоран темпо у ово доба сезоне?

- Можемо, јер смо навикли на овакав ритам. Првенство Казахстана се игра пролеће-јесен, па у доброј форми дочекујемо европске утакмице. То нам много значи у квалификацијама, кад је већина екипа тек почела припреме. Овог лета је руководство више пажње посветило прелазном року, па смо се и појачали пред квалификације.

Како су се нови играчи прилагодили клубу?

- Полако се прилагођавају. Рукавина је дошао спреман, после учешћа репрезентације на светском првенству, па је могао одмах да игра. Нападач Кабананга је играо у Данској против Митјиленда. Казахстан је специфична земља, овде се живи и игра другачије него у Европи, па је новим играчима потребно мало времена да се прилагоде.

Ако елиминишете Динамо, у четвртом колу противник ће вам бити швајцарски Јанг бојс. Ако испаднете у Лигу Европе, чекаћете бољег из двомеча Хапел Бер Шева – Апоел. Како коментаришете жреб?

Више бисмо волели да играмо против Јанг бојса, али рано је да о томе причамо. Сад нам је Динамо једина брига – рекао је Ненад Ерић

Антонио Рукавина биће на позицији десног бека Астане данас против Динама.

Репрезентативац Србије истиче да је улог велики.

- Пласман у четврто коло значиће европску јесен, јер ће нам гарантовати бар учешће у Лиги Европе. Желимо више. Циљ Астане је Лига шампиона, а и мој лично. Са Виљареалом нисам играо у најјачем такмичењу, надам се да ћу са Астаном – рекао је Рукавина.

Исксусни дефанзивац има велико поштовање према противнику.

- Динамо је далеко одскочио од клубова из региона. Очекују нас две веома тешке утакмице – каже Рукавина.

Семафор 3. кола Лиге шампиона (квалификације):

Уторак:

16.00: Астана (Казахстан) – Динамо Загреб (Хрватска)

19.00: Карабаг (Азербејџан) – БАТЕ Борисов (Белорусија)

19.15: Малме (Шведска) – Видеотон (Мађарска)

19.30: Славија (Чешка) – Динамо Кијев (Украјина)

20.00: Стандард (Белгија) – Ајакс (Холандија)

20.30: Црвена звезда (Србија) – Спартак Трнава (Словачка)

21.00: Бенфика (Португалија) – Фенербахче (Турска)

Среда:

19.00: ПАОК (Грчка) – Спартак Москва (Русија)

19.00: Салцбург (Аустрија) – Шкендија (Македонија)

20.45: Селтик (Шкотска) – АЕК (Грчка)

Семафор 4. кола Лиге шампиона (квалификације):

21/22. август:

Црвена звезда/Спартак Трнава – Салцбург/Шкендија

Карабаг/БАТЕ Борисов – ПСВ Ајндховен

Јанг бојс – Астана/Динамо Загреб

Малме/Видеотон – Селтик/АЕК Атина

Бенфика/Фенербахче – ПАОК/Спартак Москва

Стандард/Ајакс – Славија Праг/Динамо Кијев

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.