Почетна / Фудбал / Лига шампиона

Студија Мастеркарда: Доказан утицај навијача на фудбалере

Навијање са трибина може да побољша учинак једне екипе исто као када би тренер увео још једног фудбалера на терен, наводи се у објављеном истраживању
ФОТО: Твитер

Као званични партнер УЕФА Лиге шампиона, а пред финале тог елитног такмичења, Мастеркард је поручио истраживање о утицају навијача на игру.

Како се наводи у саопштењу, фудбалер који слуша навијачке песме и гледа подршку са трибина има већу ефикасност игре за осам одсто, док гледање позитивних израза лица, као што су осмеси, побољшава учинак игре за 12 одсто. Када се сабере утицај на свих 11 играча на терену, то је као да имате још једног фудбалера у игри.

Прва европска студија ове врсте открила је и да се према начину на који прослављају добру игру, може закључити да ли играчи играју у тиму који побеђује или губи, па ако видите играча који шири обе руке, 82 одсто су шансе да игра за победнички тим. Како пише, 79 одсто играча који показују песнице обема рукама налазе се у победничком тиму, а 77 одсто играча који ударају у груди након постизања гола налази се у победничком тиму.

Осим тога, подаци су показали да тимови који славе загрљајима, „бацањем коске” и на неки други начин који укључује физички контакт, имају 50 одсто веће шансе за победу. Са друге стране, одсуство славља је најгоре славље, па је 49 одсто таквих играча члан тима који губи.

У финалу Лиге шампиона, у суботу од 20.45 у Кијеву играће бранилац титуле Реал Мадрид и Ливерпул.

Студија је показала да „моћна поза” најбољег стрелца Лиге шампиона Кристијана Роналда представља облик славља који има највеће изгледе да доведе до нових успеха за тим. Истраживачи су указали на то да играчи треба да прослављају тако што ће заузимати што више простора, подизати главе и ширити руке и ноге током славља.

Спортски психолог и аутор студије Бредли Буш, који је један од водећих стручњака у пољу промењене спортске психологије, посаветовао је љубитеље спорта како да постану непроцењиви навијачи, рекавши да, између осталог, буду гласни и поносни, пошто таква подршка може да подстакне њихову екипу да се потруди за још седам одсто. Он је рекао навијачима да на утакмицама увек носе боје свог клуба.

Певајте без престанка, што више, то боље јер тако помажете да се одржи добра атмосфера играња. Искажите своју подршку, транспаренти, заставе и плакати су јасни визуелни показатељ огромне подршке и побољшавају игру фудбалера за осам одсто. Осмех,  нада, понос и срећа су одлични мотиватори, а то за резултат може да има чак 12 одсто већи интензитет игре фудбалера – рекао је он.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.