Почетна / Фудбал / Лига шампиона

Ни милиони (још увек) нису довољни: ПСЖ опет далеко од титуле првака Европе

Једноставно, новац не купује (европске) трофеје, морају да се зараде на терену!
ФОТО: Бета/АП

Паучина на Реалове Сребрне амфоре освајане половином 20. столећа (1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966) одавно се ухватила, на из ближе историје (1998, 2000, 2002, 2014, 2016, и 2017) полако се припија, а велико је питање да ли ће Пари сен Жермен уопште стећи неку највреднију сребренину на којој би скупљали историјски талог.

То што су Свеци поново доминантни на тлу Француске свакако неће задовољити газде из Катара који су уложили скоро милијарду евра за шест ипо година од кад су купили клуб.

Дупла победа Реала у осмини финала (3:1 у Мадриду, 2:1 у Паризу) јасан је показатељ односа снага, а Свецима ни не треба дубинска анализа стања.

Јасно је да немају тим за највеће домете, па чак и кад је на терену Нејмар, најскупљи фудбалер у историји, а не као сад у болници у Бразилу после операције.

Енормна улагања – Нејмара је купљен за 222 милиона евра, Ембапе ће на лето коштати 180 милиона, Кавани и Ди Марија су плаћени по 65 милиона, Тијаго Силва 45, Дракслер 40, Маркињос 35 милиона евра – не вреде много у ситуацији кад је екипа „танка” на многим другим позицијама.

Емери не мрда

Тешко да је тренер Унаи Емери најодговорнији после овако бледог издања на терену, али њему, по „дифолту”, пада на леђа највећа кривица. Да ли ће ово бити његов крај на Парку принчева?

Не размишљам сад о томе. Сви желе што пре да освоје велике трофеје, али без обзира што нисмо успели овога пута, верујем у овај велики пројекат. Морамо се издићи из ове ситуације и наставити да стрпљиво градимо екипу за будућност, екипу која ће освојити Лигу шампиона. Можда већ наредне сезоне, можда следеће... То је дуг процес – вели шпански стручњак.

Чудно је што су у Паризу велике амбиције положили на ангажовање неких играча који ништа не значе у европском фудбалу, попут Јурија Бершишеа, бившег левог бека Сосиједада и Еибара који је дошао на инсистирање тренера Емерија, или на крајње истрошених Моту и Данија Алвеса.

Посебна прича је Марко Верати. Од последња четири црвена картона које су добили играчи Пари сен Жермена, три су засијала пред очима италијанског репрезентативца!

Очигледно, талентованом момку, коме се не може оспорити фудбалско знање, очајнички је потребна помоћ психолога, а то најбоље осликава следећи податак: на 44 меча у Лиги шампиона има исти број голова и искључења, по три.

Са друге стране, треба имати у виду да је Реал победио у Паризу без два најбоља везна играча данашњице, Тонија Кроса (ушао у 72. минуту) и Луке Модрића, као и без не тако давно најскупљег играча у историји, Герета Бејла (одиграо последњих 15 минута)!

Европска ноћна мора Светаца само добија на континуитету. Од доласка Катарана, два пута су испадали у осмини финала, ове и прошле сезоне. Претходно су три пута посустали у четвртфиналу. Полуфинале је недостижно.

Председник Насер Ал-Келаифи бодри себе и управу, не заборављајући да је акционарима и навијачима обећао још 2013. освајање Лиге шампиона за пет година. То би требало да буде управо ове сезоне...

На Челзијевом путу

Поређење се лако намеће: Роман Абрамович је 2003. купио Челзи, уложио преко две милијарде евра и 2012. испунио главни циљ – освајање Лиге шампиона!

Са друге стране, шеик Мансур је пре десет година купио Манчестер сити, уложио стотине милиона евра, па је и он далеко од европског трона као и Пари сен Жермен...

Нисмо остварили оно што смо морали и веома смо разочарани – вели Ал-Келаифи:

Ово је велико разочарење за Париз, за клуб, играче и навијаче. Морамо смирено да размислимо како да унапредимо екипу. Лига шампиона се не осваја преко ноћи, то је спор процес. Али, на добром смо путу.

Неминовно се поставља питање смене тренера Унаија Емерија, коме ионако истиче уговор на крају сезоне, а управа ни пре овог пораза није имала намеру да га продужава.

Сад није тренутак за разговор о променама. Верујем у наше играче, настављамо са радом!

Неминовно се поставља и питање шта би било да је играо Нејмар.

Не знам шта би се догодило да смо имали Нејмара, једноставно, морамо да научимо да одиграмо добро и поред изостанка тако важног играча. Нисмо искористили одличне прилике у оба дуела. Разочаравајуће је испасти у осмини финала, али није тако страшно испасти од Реала – закључује Ал-Келаифи.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Pedja
Ovde je sve jasno, iskljucivo je kriv trener. Dovodili su se svi igraci koje su pozeleli, nije se stedeo novac, koliko god da treba. I onda imate jedan super tim koji je trebao otprilike da se proseta ligom sampiona. A oni ni do cetvrtfinala ne mogu da dodju. Da kazes da se tim skupio pre 2 nedelje pa se jos nisu uigrali, ovde nema nikakvog opravdanja.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.