Почетна / Фудбал / Лига шампиона

Свиларове сузе на Лужу, тешили га и Црвени ђаволи

Голман Бенфике обележио утакмицу против Манчестер Јунајтеда одличним одбранама и једном грешком
ФОТО: Ројтерс

Манчестер Јунајтед је добио три бода на „Лужу“, а Миле Свилар честитке и речи утехе.

Грлили су, љубили и тешили фудбалери Јунајтеда голмана Бенфике после меча у Лисабону, свесни да су победили само захваљујући једној грешци младог чувара мреже.

Свилар је сигурно ухваћену лопту после центаршута Рашфорда дословце унео у гол. Направио је корак уназад, оклизнуо се и, иако је испружио дуге руке, са лоптом је прешао гол-линију. Сумње није било, моћни рачунари су потврдили да је лопта целим обимом била у голу.

Била је то једина грешка 18-годишњег голмана и поклон који је Јунајтед искусно искористио.

- У полувремену нам је менаџер Мурињо рекао да чешће шутирамо на гол и да убацујемо више лопти у казнени простор, јер је голман Бенфике млад, да игра прву утакмицу на овом нивоу и да нема искуства – открио је Немања Матић који је први после меча пришао Свилару да га утеши за грешку: - Фудбал доноси грешке. Знам да је Свилар одличан голман. Мораће да заборави на један лош потез и да крене напред. Пред њим је лепа будућност.

Пратећи Матића уплаканог голмана Бенфике окружили су и остали играчи Манчестер Јунајтеда. Ромелу Лукаку, Мата, Ерера и честитали су Свилару на добрим одбранама, а драгоцен савет сигурно је добио и од старијег колеге Давида де Хее који му је чврсто стегао руку и потапшао по раменима.

Менаџер Јунајтеда Жозе Мурињо је потврдио да је тактику за победу градио на неискуству голмана Бенфике.

- Млади голмани су спремни да ризикују. Рекао сам играчима да га више притискају и да га окружују у већем броју. Свилар је добро бранио, али у једном тренутку утакмице није имао среће – објаснио је Португалац.

 

Бенфики пораз од Манчестер Јунајтеда није много наудио. Орлови су чак прошли боље него што им је превиђано после дебакла од Базела у претходном колу (0:5). Свилар је требало да буде „глинени голуб“ као замена за повређеног Жулија Цезара.

Навијачи нису замерили младом голману за грешку. Свилар их је излазећи са терена поздравио, а одговорили су му аплаузом. Похвале је добио и од тренера Бенфике.

- Свилар је голман великог потенцијала. Млад је и тек мора да порасте у врхунског голмана. Урадиће то ако научи како да себи опрости грешке. Оним што је показао против Јунајтеда себи је обезбедио место за наредне утакмице – рекао је Руј Виторија.

ОЧЕВИ ГОЛМАНСКИ ГЕНИ

Миле Свилар, рођен 27. августа 1999, син је Ратка Свилара, некадашњег голмана Црвенке и Војводине и повременог репрезентативца Југославије. Као атрактиван парадер био је љубимац навијача.

Ратко је 1980. отишао у белгијски Антверпен, за који је бранио све до 1996, а касније више пута краткорочно био тренер првог тима.

Миле је поникао у Бершоту, а кад је клуб 2013. банкротирао прешао је у Андерлехт. Прошле сезоне је имао статус трећег голмана, али није дебитовао за белгијски клуб.

Летос је прешао у Бенфику и на представљању добио дрес са бројем један. Потписао је уговор до 2022. 

Има белгијско и српско држављанство. Играо је за кадетску и омладинску репрезентацију Белгије.

РЕКОРДЕР ЛИГЕ ШАМПИОНА

Свилар се уписао у анале Лиге шампиона. Најмлађи је голман у елитном такмичењу.

На дан утакмице против Манчестер Јунајтеда имао је 18 година и 53 дана.

Скоро за годину дана је оборио рекорд Икера Касиљаса који је за Реал дебитовао у Лиги шампиона са 19 година и четири дана.

Утакмица против Црвених ђавола је друга Свиларова за лисабонске Орлове. Дебитовао је четири дана раније, минуле суботе, у Купу Португалије против Ољаненшеа (1:0).

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Zekoslav
Odlican golman, buducnost srpskog fudbala, trebalo bi da ide u rusiju kao drugi ili treci golman..

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.