Почетна / Фудбал / Лига шампиона

КАКВА БРУКА: Пилот Луфтвафеа сломљеног врата дочекао доделу медаља, чувени голман бранио са сломљеном руком, а ас Реала "пао" од сопственог бријача

Изостанак Марка Aсенсија из тима Реала подсетио на чвршће асове из доба другачијег фудбала

Марка Асенсија није било у тиму Реала против Апоела због посекотине. Некада много теже повреде нису удаљавале фудбалере са утакмице.

У четвртфиналу Првенства света 1934. домаћин Италија је наишла на велику препреку. Азури су играли против тада моћне Шпаније, на чијем голу је стајао велики Рикардо Замора (1901-1978), један од најбољих голмана свих времена.

Италијани су знали да ће тешко савладати Замору, голмана који је поставио многе рекорде у шпанском фудбалу, па су смислили да га удаље с терена. Насртали су на Божанство, како је гласио Заморин надимак, користећи сваку прилику за „прљаве“ ударце.

Замора није одступао, летео је по шеснаестерцу, бацао се у ноге Италијанима, доводио их до очаја. Тек пред крај пред крај првог полувремена савладао га је Ферари.

Завршено је 1:1, а пошто ни после продужетака није било голова, по тадашњим правилима играна је друга утакмица. У реваншу следећег дана на голу Шпаније није било Заморе. Тек тада су Италијани открили да је славни голман од половине другог полувремена бранио са сломљеном руком.

Невил: Сви брију ноге!

Међу бројним коментарима широм Европе на изостанак Асенсија из тима Реала издвојио се став Фила Невила.

Некадашњи првотимац Манчестер јунајтеда и Евертона и бивши репрезентативац Енглеске последњих неколико година више времена проводи у Валенсији, па је добро упућен у обичаје на Пиринејском полуострву.

- У Шпанији 99 одсто мушкараца брије ноге, руке, рамена... Ја сам међу тих 99 одсто – рекао је Невил.

Енглез је открио да је са депилацијом ногу почео још док је пре 20 година играо за Манчестер јунајтед.

- Пре и после утакмица и тренинга ишао сам на масажу. После масаже добијао бих осип, ноге су биле црвене, неколико пута се појавила и инфекција. Послушао сам савет и почео да бријем ноге и од тада сличних проблема није било. Фудбалери брију ноге из практичних и здравствених разлога – испричао је Невил.

Традиционалисти Асенсију замерају на помодарству.

Замори је кост руке напукла у једном од бројних жестоких дуела са италијанским репрезентативцима, а како у то време замене играча нису биле дозвољене, остао је на голу. Иако повређен, није дозволио да још једна лопта прође до мреже.

Следећег дана заменио га је Ногес. Италијани су победили 1:0, касније и освојили Мондијал.

Берхард „Берт” Траутман (1923-2013) је био Немац, пилот Луфтвафеа у војсци нацистичке Немачке. Заробљен је 1944. у Белгији, одакле је депортован у Енглеску, где је по завршетку Другог светског рата остао и заиграо фудбал. Почео је као нападач, али једном је као замена стао на гол и пронашао нову каријеру. У Манчестер сити је стигао 1949. и међу Грађанима остао све до 1964. Освојио је ФА куп и био проглашен најбољим играчем лиге у сезони 1955/56.

Почетак каријере у Енглеској био је за Траутмана врло тежак. Енглези су добро памтили немачке бомбе и на сваком стадиону је дочекиван звиждуцима и увредама. Одговарао је одбранама. У јануару 1950. са Ситијем је дошао у Лондон, на меч против Фулама. Чим је крочио на терен хиљаде навијача домаћих су га засуле увредама, кованицама, истрпео је и пљување. Фулам је победио 1:0, а Траутман је толико добро бранио да је с терена испраћен овацијама док је одмахивао домаћим навијачима.

Утакмица каријере му је финале ФА купа 1956. против Бирмингема. Сити је победио 1:0 и Траутман је освојио једини трофеј у дугој каријери. Била је то велика утамица за Немца, све је бранио.

У 75. минут бацио се на лопту и главом ударио у колено нападача Бирмингема Питера Марфија. Касније је причао да се завршнице утакмице сећа „кроз маглу“, а свима је било уочљиво да је чудно, искривљеног врата, чекао доделу медаља.

Иако се жалио на болове у врату, отишао је на прославу тријумфа, а тек сутрадан код лекара. Ренгендски снимак показао је Траутман лудом срећом остао жив. У дуелу са Марфијем пукла су му два пршљена на врату, а трећи се заглавио између њих спречавајући тако да пресеку главну артерију.

Операција је брзо и успешно изведена, а Траутман се већ у децембру 1956. вратио на гол Ситија. Музеј Манчестер ситија данас краси његова биста.

Замора и Траутман су екстремни примери играча који су остали на терену упркос тешкој повреди. Мноштво је оних који су с лакшом, али не и мање болном повредом, остали на терену.

Линекер предлаже восак

Гери Линекер, један од најбољих голгетера у историји енглеског фудбала, послао је савет Асенсију и младим фудбалерима.

- У моје време није било повреда жилетом. Тако нешто нисмо радили. Депилирали смо се воском – поручио је Линекер преко Твитера.

Један од Линекерових пратилаца, очигледно добро упућен у тему, дописао је да „депилација боли“.

Један од последњих примера је српски репрезентативац Јагош Вуковић. Играо је с повредом мишића како би Орлови, већ ослабљени искључењем Николе Максимовића, издржали притисак Републике Ирске у недавној утакмици квалификација за светско првенство.

О Марку Асенсију, великој нади шпанског фудбала, једног дана ће бити причано и писано као освајачу највећих трофеја, али већ почетак каријере је обележио бизарним детаљем. Утакмицу Реала против Апоела је пропустио јер се посекао – бријући ноге.

Мадриђани нису објавили колико је рана неугодна, али за претпоставити је да није баш толика да Асенсио не би могао да трчи. Тренер Зинедин Зидан га је, ипак, поштедео утакмице против Апоела, како повреду не би погоршао и тако ризиковао дуже одсуство талентованог нападача. Лако је Реал победио и без Асенсија.

На жалост по Асенсија, све док играма и трофејима не потврди предвиђања, као белег у каријери остаће му да је утакмицу против малог кипарског клуба пропутио због бријања ногу, а његов сународник Замора је против Италије на светском првенству бранио са сломљеном руком.

Довољно за нови аргумент онима који тврде да данашњи младићи нису чврсти као њихови очеви и деде.

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Pedja
Ovi danasnji igraci su vise za gej paradu nego za fudbal. Mozes zamisliti povredu bubuljice prilikom depilacije, u sta se svet pretvorio.
kakve kojestarije
Ma tako je, ako ne dobije tetanus ili ako nije slomio nogu barem dva puta, to nije muskarac, a ako mu amputiraju nogu onda je tek pogodio dzek pot. Pa ti igraci od ranije bi vise zeleli da igraju danas, kad je neuporedivo vise novca u igri, kad su im tela zasticenija i zdravlje im nije toliko naruseno kao tada jer su oporavci bolji i efikasniji.
Miki
Što jednostavno ne napišeš da briješ noge.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.