Почетна / Фудбал / Лига шампиона

МАЈКА И МАЋЕХА: За "Косово је Србија" УЕФА празни стадион, за "убиј Србина" затвори 500 места

УЕФА неће прогледати кроз прсте пољском шампиону Легији због поруке навијача у мечу против Астане
ФОТО: Д. Жарковић

Правило УЕФА каже: забрањени су политички, религијски и увредљиви транспаренти, али и гестикулације на утакмицама у њеној организацији.

Све је постало још ригорозније пре месец, кад су објављена нова правила, која су добили сви европски клубови. Али не и навијачи које такве ствари очито не занимају превише.

Зато и најављена казна Партизану од једног меча пред празним трибинама плус 100.000 евра и не чуди.

- Било чија слика се појави на трибинама, био он „лош” или „добар”, „позната” или „непозната историјска личност”, па и неки транспарент са поруком, УЕФА неће толерисати. Обавештени су недавно сви да политици нема места у фудбалу, ни на стадионима. То је за улицу и митинге, које уредно пријавите и испољавате оно што мислите – каже један од људи из УЕФА који је желео за сад да остане анониман.

Слике скупо коштају Партизан

Најављено затварање Партизановог стадиона због слика у Београду краља Петра и сердара Јанка Вукотића, скандирања дурим „јунацима” неће бити прво у европским куповима.

Део јужне трибине био је затворен и у јесен 2014, због поруке у знаку серије „Мућке”. Али уместо „онли фулс анд хорсис” како се зове у оригиналу писало је „онли џус и пусис”, увредљиво по Јевреје који навијау за клуб из северног Лондона.

Значи под неприкладно може да се подведе оно што су урадили навијачи Легије у мечу квалификација за Лигу шампиона против Астане! Језиво је баш изгледала слика на стадиону у Варшави на којој немачки војник држи пиштољ уперен у главу дечка с поруком на енглеском језику „Током Варшавског устанка Немци су убили 160 хиљада људи, хиљаде од њих била су деца”, а трибина је била у црвеној и белој боји са бројком 1944. Утакмица је почела и минутом ћутања због жртава.

Транспарент је био посвећен годишњици Варшавског устанка, који је избио 1. августа 1944, кад је Пољска домовинска армија устала против немачког окупатора, желећи да претекне Русе који су надирали. Али Црвена армија је стала у близини града, а у обрачуну који је трајао до 2. октобра масакрирано је најмање 160.000 цивила, а Немци који су имали 25.000 жртава су за одмазду уништили и 85 одсто града.

Звезда увек трн у оку

Црвена звезда је и у овој сезони квалификација за Лигу Европе као и неколико претходних година била кажњавана од УЕФА. Тако су први меч против Спарте најватренији навијачи морали да посматрају не са северне, већ са јужне трибине.

Казна је изречена због транспарената „УЕФА мафија”, али и увреда на рачун европске куће фудбала у дуелу против малтешке Флоријане. Поред затварања северне трибине морали су да плате.

И претходних година УЕФА је кажњавала црвено – беле због транспарената на којима је писало „Косово је Србија” или „УЕФА мафија”.

За неке је транспарент родољубив, за неке политички. Свеједно очито да се не уклапа у фудбалску утакмицу бар према УЕФА и пољски клуб очито чека казна.

Навијачи Легије, иначе осведочени десничари и националисти, често су минулих година правили проблеме клубу.

Чак су износили транспарент „Косово је Србија” више пута (2013. и прошле године) уз „УЕФА мафија”.

Поготово воле да исказују мишљење против украјинских тимова. Против Металиста 2014. су изнели грб Речпосполите (старе пољске државе из 16. века) са именима градова Љвов и Вилнус како су их писали некада, а који су сад у Украјини и Литванијич. Вруће је било и 2015. кад су играли против Зорје...

Прошле године клуб је био кажњен 80.000 евра...

Значи и слика безименог немачког војника са пиштољем у истом је кошу као и оне краља Петра односно сердара Јанка Вукотића на стадиону у Београду против Будућности у квалификацијама за Лигу шампиона, али и скандирање Ратку Младићу и Павлу Ђуришићу због чега че да испашта Партизан.

Попришта фудбалских борби се све чешће претварају у политичке митинге, па УЕФА жели то да заустави, бар кад је у питању декорисање трибина. Пред клубовима је очито све тежи задатак.

За „убиј Србина“ ублажена казна

Хајдуку је ублажена казна и јуче против Брондбија у квалификацијама за Лигу Европе навијачи нису могли да уђу на мали део трибине (500 места).

Разлог за првобитну казну УЕФА (меч без публике и 55.000 евра) Сплићани су зарадили због скандирања Торциде у мечу претходне рунде против Левског „Убиј Србина”.

Косово је Србија скупо коштало Русе

Омиљен поклич навијача Црвене звезде и Партизана „Косово је Србија” користили су и други фанови широм Европе.

Московска Локомотива је 2015. морала да игра меч пред празним трибинама због скандирања фанова против албанског Скендербега.

Поред Локомотивиних, али Зенитових навијача, трансапаренте су показивали и Легијини али и Твентеови навијачи у мечу холандског првенства са Фејенордом.

Селтик често испаштао због ИРА и Храброг срца

Шкотски шампион Селтик се наплаћао казни због навијача. Последњих година клуб је платио УЕФА око 200.000 фунти.

Највећу због изношења слика Бобија Сендса (члан ИРА који је умро у затвору док је штрајковао глађу) и Вилијама Воласа борца за независност Шкотске од Енглеза (јунак филма Храбро срце) на утакмици против Милана 2013. Мало мање су платили за изношење палестинских застава у мечевима против Хапоела Бер Шева и Рејкјавика.

Барселона плаћала због Каталоније

Барселона чији навијачи на Ноу кампу често показују транпсаренте „Ово није Шпанија” кажњена је 30.000 евра због истицања каталонских заставица и порука које су позивале на отцепљење од Шпаније, за време финала Лиге шампиона 2015. године против Јувентуса у Берлину.

Коментари23
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

grobar sa zapada
Kao najvaznije, prestanimo uporedjivati koje vecu glupost napravio i kako se vrednuje ta glupost. Jednostavno, prestanimo to raditi i sve ce biti uredu. Mi smo jako bogati kada dozvoljavamo sebi taj luksus. Kao prvo, voleo bih gledati utakmicu sa Videotonom. Ali kako? Kakvi su to navijaci koji naprave stete 100 000e i jos koliko stotina hiljada e kada nema prenosa i nema gledalaca. Da su pravi nadoknadili bi tu stetu ili jos bolje nikad je ne bi uradili i svi bi bili zadovoljni. Prdlazem, da svi oni koji sebe nazivaju navijacem Partizana kupe ulaznicu za utakmicu sa Videotonom i barem malo nadoknade stetu koja je ucinjena. Voleo bih videti da grmi sa svih spoljnih strana stadiona dok se utakmica bude igrala pred praznim trbinama. Srce bi mi bilo puno jer bih znao da imamo kararkter. Imamo li ga?
SRBA
Bravo!
mhm
vidi pulene sto odma vicu nije mesto plitici na stadionu, a klubove vode polticari al ne sme da se vice protiv politke... fudbal je postao najodvratniji sport!!!
Miletic
Definitivno postoje dva sveta,mi smo mali i nemocni pa se zato OPAMETIMO.Ovo je cena nase ljubavi prema Partizanu a ljudi koji vode Partizan nesmeju to da kazu jer ce ih takozvani navijaci isterati iz kluba,oni idu parolom DA NETALASAMO NAMA I OVAKO NIJE LOSE!Kao
Dijara
A mi tezimo Evropi i EU.Oni su nam prijatelji.Zaboravljamo bombardovanje,Kosovo,Sao Krajinu...Ajmo-sve za Nato.Sticice nas kletve pradjedova.
Betoven
Prika, gde nadje 199 zemalja,majke ti?
bond
Pa ti onda igraj Lukićevu pravoslavnu ligu i idi u zemlju gde su penzije skoro identične našim. Manje gledaj rts i pink, misli malo svojom glavom!
Прикажи још одговора
Vuk
UEFA je NATO satelit. UEFA se više bavi politiko no fudbalom. U zadnje vreme doneli su više političkih odluka no fudbalskih.
drax
Da nije politika svaka bi zemlja imala po jednog predstavnika u ligi sampiona, a ne samo Spanija, Engleska, Njemacka i Francuska po 4 ili 5, a svi ostali da se bore za ostalih 5 ili 6 mjesta. Takoda oni pokupe sav novac a ostali da prodaju najbolje igrace njima za mizerne sume, i kupe mrvice ispod stola. UEFA i ULEB su najveca MAFIJA.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.