Почетна / Фудбал / Лига Европе

Гудељ са Севиљом освојио Лигу Европе, пресудио аутогол Лукакуа

Тим из Андалузије играо шест финала овог такмичења и у свих шест славио
ФОТО: EPA/Lars Baron/Martin Meissner/Ina Fassbender

Севиља – Интер 3:2 (2:2)

Келн - Стадион: Рајн енерџи. Гледалаца: играно без присуства навијача због пандемије корона вируса. Судија: Дани Макели (Холандија). Помоћници: Марио Дикс и Хесел Стегстра (Холандија). ВАР судија: Јохем Кампуис (Холандија). Жути картони: Диего Карлос, Банега (Севиља), тренер Конте, Барела, Бастони, Гаљардини (Интер). Стрелци: 0:1 Ромелу Лукаку (једанаестерац) у 5, 1:1 Лук де Јонг у 12, 2:1 Лук де Јонг у 33, 2:2 Дијего Годин у 36, 3:2 Ромелу Лукаку (аутогол) у 74. минуту.

СЕВИЉА: Боно, Регуилон, Диего Карлос (од 86. Гудељ), Конде, Навас, Ђордан, Фернандо, Банега, Окампос (од 70. Ел Хадади), де Јонг (од 86. Ен-Несири), Сусо (од 78. Васкез). Тренер: Јулен Лопетеги.

ИНТЕР: Хандановић, Бастони, де Вриј, Годин (од 90. Кандрева), Јанг, Гаљардини (од 78. Ериксен), Брозовић, Барела, Дамбросио (од 78. Мозес), Мартинез (од 78. Санчез), Лукаку. Тренер: Антонио Конте.

 

Немања Гудељ је са Севиљом подигао пехар освајача Лиге Европе. Екипа из Андалузије играла је шест финала овог такмичења и у свих шест славила!

Интер за четврту, а Севиља за шесту круну у Лиги Европе/Купу УЕФА борили су се у Немачкој, на Рајн енерџи стадиону у Келну, пред празним трибинама због пандемије корона вируса.

Тим из Милана најбољи је био три пута, прво 1991. када добио Рому (2:0 и 0:1), па 1994. када је био бољи од Аустрије из Салзбурга (1:0 и 1:0), а онда и 1998. пошто је у финалу савладао Лацио (3:0) головима Занетија, Заморана и Роналда.

Листа стрелаца ЛЕ

Бруно Фернандес (Ман. јунајтед) - 8

Ромелу Лукаку (Интер) - 7+1

Андраж Шпорар (Спортинг) - 6

Даичи Камада (Ајнтрахт) - 6

Алфредо Морелос (Ренџерс) - 6

Един Вишћа (Башакшехир) - 6

Диого Жота (Вулверхемптон) - 6

Мунир Ел Хадади (Севиља) - 5

Фабиан Фрај (Базел) - 5

Мејсон Гринвуд (Ман. јунајтед) - 5

Марко Рагуз (ЛАСК) - 5

Од 2000. на овамо кренула је серија тима из Андалузије. Прво је 2006. у финалу савладан енглески Мидлзбро (4:0), већ 2007. у шпанском окршају поклекао је Еспањол после пенала (2:2 - 3:1 једанаестерци), а један од голова са креча постигао је и Ивица Драгутиновић. Уследила је пауза, да би 2014. у финалу поново пресудили пенали, тада Бенфици (0:0 - 4:2 једанаестерци), па су туговали Филип Ђуричић и Миралем Сулејмани. Наредне 2015. у финалу је Севиља савладала украјински Дњепар (3:2), а 2016. Ливерпул (3:1). А, шести пехар стигао је вечерас, победом над Интером (3:2).

Севиља је једини тим који је освајао пехар три пута у низу. Још је једино Реал Мадрид успео да га одбрани, најбољи је био 1985. и 1986.

Човек одлуке био је Лук де Јонг, стрелац победоносног гола у полуфиналу против Манчестер јунајтеда (2:1), ноћас је постигао два гола у тријумфу 3:2.

Меч је почео приликом за Севиљу из које се створила контра за Интер. Лукаку је изашао испред Дијега Карлоса, који га је с леђа оборио на ивици казненог, с унутрашње стране, па је судија показао на пенал.

Боно је погодио страну, али није успео да заустави ударац Лукакуа, који је постигао седми гол у овосезонској Лиги Европе - 0:1.

Већ после седам минута на семафору је стајало - 1:1. Са десне стране на петерац је убацио Навас, бацио се де Јонг испред Година и у лету главом лопту закуцао у мрежу.

У 17. минуту лопта је погодила играча Севиље у руку у казненом, сјатили су се играчи тима из Милана око судије тражећи пенал, док им је он показивао да је ВАР рекао да пенала нема. Бунио се и тренер Конте и за то је добио жути картон.

Уследило је двадесетак минута затишја, а онда слободан ударац за Севиљу да десном ћошку казненог, лопта убачена дијагоналом на ивицу петерца, тамо је иза леђа свих утрчао де Јонг, и главом гађао даљи угао, лопта је прелетела Хандановића и закопрцала се у мрежи - 2:1.

Три минута касније, у 36. као пресликана ситуација на другој страни, из слободњака је убацио Брозовић, на шест метара највиши у скоку Годин, главом је матирао Бона - 2:2.

Пред само полувреме Окампос је главом гађао под пречку са десетак метара, Хандановић је избоксовао лопту у корнер.

Средином другог полувремена Лукаку је избегао офсајд, кренуо у трк са своје половине терена, под пратњом два ривала "долетео" до казненог, а када је остао очи у очи са Боном шутирао је са 17 метара по земљи, али је голман Севиље сјајно одбранио.

Двадесет минута пре краја повредио се Окампос, нападача Севиље заменио је Мунир Ел Хадади.

Мислио је Гаљардини да је учинио добру ствар када је спречио брз напад ривала у 74. минуту и дибио жути картон. Ипак, лопта убачена из слободног ударца збунила је Миланезе, седморица су била у линији на три метра од гола, лоше су избили убачену лопту, а онда је на седам метара маказице ухватио Диего Карлос, лопта је кренула мало поред гола, али је нехотице закачио Лукаку и скренуо у своју мрежу - 3:2. Белгијанац је први играч у историји еврокупова који је у финалу постигао гол и аутогол.

Уследила је трострука измена у Интеру, ушли су Ериксен, Мозес и Санчез.

У 81. минуту сјајна прилика за Интер, промашио је лопту бек Севиље, пала је пред Мозеса на пет метара, пробао је, настао је рикошет, на крају је са четири метра у паду шутирао Санчез, лопта је кренула у малу мрежу, али је са гол линије избио Конде.

Само што је ушао у 90. минуту Кандрева је имао шансу, али му је шут са неколико метара одбранио Боно.

На крају Севиља 6 од 6 у Купу УЕФА - Лиги Европе!

Севиља je тријумфом у Келну обезбедила битку за још један трофеј, 24. септембра у Будимпешти играће Суперкуп Европе, ривал ће јој бити победник финала Лиге шампиона ПСЖ - Бајерн.

Семафор осмине финала Лиге Европе:

5. август:

Копенхаген - Башакшехир 3:0 (Винд 4, 52. једанаестерац, Фалк 62), први меч 12. марта 0:1.

Шахтјор - Волфсбург 3:0 (Мораес 89, 90+3, Соломон 90+1) , први меч 12. марта 2:1.

Интер - Хетафе 2:0 (Лукаку 33, Ериксен 83), први меч није игран због пандемије корона вируса

Манчестер Јунајтед -  ЛАСК 2:1 (Лингард 57, Марсијал 88 - Вајсингер 55), први меч 12. марта 5:0.

6. август:

Бајер Леверкузен - Ренџерс 1:0 (Диаби 51)први меч 12. марта 3:1.

Севиља - Рома 2:0 (Регуилон 22, Ел Несири 44), први меч није игран због пандемије корона вируса

Базел - Ајнтрахт 1:0 (Фрај 88)први меч 12. марта 3:0.

Вулверхемптон - Олимпијакос 1:0 (Хименез 9. једанаестерац)први меч 12. марта 1:1.

Семафор четвртфинала Лиге Европе:

10. август:

Интер - Бајер Леверкузен 2:1 (Барела 15, Лукаку 21 - Хаверц 25)

Манчестер Јунајтед - Копенхаген 1:0 (Фернандес 95. једанаестерац)

11. август:

Вулверхемптон - Севиља 0:1 (Окампос 88)

Шахтјор - Базел 4:1 (Жуниор Мораес 2, Тајсон 22, Алан Патрик 75, Додо 88 - ван Волфсвинкел 90+2)

Семафор полуфинала Лиге Европе:

16. август:

Севиља - Манчестер Јунајтед 2:1 (Сусо 26, де Јонг 78 - Фернандес 9. једанаестерац)

17. август:

Интер - Шахтјор 5:0 (Мартинез 19, 74, Дамбросио 64, Лукаку 78, 84)

Семафор финала Лиге Европе:

21. август:

Севиља - Интер 3:2 (де Јонг 12, 33, Лукаку 74. аутогол - Лукаку 5. једанаестерац, Годин 36)

Напомена: Фајнал-ејт Лиге Европе игран је у Немачкој, у четири града, Келну, Гелзенкирхену, Дизелдорфу и Дуизбургу од 10. до 21. августа, због пандемије корона вируса.

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tokyo
Gudelj je neverovatno taličan igrač! U koji god klub da je otišao mislim da je osvojio neki trofej. Prosto neverovatna koincidencija. Odlična utakmica je inače bila, to da napomenem.
Željko Pavlović
Bravo.
007
Bravo Sevilja Andaluzija. Bravo Gudelj.Bravo Karlos za makazice i zvanično nije autogol lukakua već gol Brazilca

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.