Почетна / Фудбал / ЕКС ЈУ

Просинечки o Aнтићу: „Марка” све рекла

Радомир Антић био два пута тренер легенди Црвене звезде у Шпанији, прво у мадридском Реалу 1991. године
ФОТО: ­Архива ­Политике

Роберт Просинечки је освојио са Црвеном звездом Куп шампиона Европе и преселио се у Реал, а у Мадриду први тренер му је био Радомир Антић. Није то остала једина сарадња плавокосог мајстора и тренерског аса у Шпанији, створили су тренутке за памћење и у Овиједу.

Вест о одласку великог Радомира Антића са животне сцене, Просинечки је дочекао у Турској. Смештен у тренинг кампу Кајзерија чека да мука око коронавируса прође и да се настави првенство.

– Катастрофа... Настављају да долазе лоше вести. Коронавирус, земљотрес у Загребу, оде и велики тренер и човек Радомир Антић. Растужио сам се, за мене је вест о смрти представљала шок, јер нисам знао да болује. Жао ми је, изражавам саучешће породици – рекао је у телефонском разговору за Журнал Роберт Просинечки.

Сећања иду ка 1991. години... Просинечки је стигао на велика врата у Реал, праћен огромним очекивањима као један од најбољих везиста на свету.

– Антић је већ био тренер Реала кад сам дошао, довео ме је касније у Овиједо. Заслужује све почасти са људске и професионалне стране. Мало је оних који су тренирали два највећа клуба у Шпанији, у Атлетику је оставио фантастично дело, да не набрајам шта је још урадио у каријери. Свима нам је жао и тешко кад одлазе такви људи.

Није Антић у Реалу добио од Просинечког што је очекивао, повреда је спречила Великог Жутог да у првој сезони заблиста на „Сантјаго Бернабеу“. Није, ипак, пропустио да се на неки начин одужи Радомиру на поверењу, јер је био стрелац у класику против Барселоне док је он био на клупи.

– Сећам се, како не... Био је то мој први гол у шампионату Шпаније, из слободног ударца. Водили смо 1:0, завршено је 1:1, Куман је изједначио из пенала. На половини сезоне Антића су сменили, кад смо имали предност на табели од седам-осам бодова. Био је то катастрофалан потез, остали смо без титуле у последњем колу. Сигуран сам да бисмо освојили трофеј да је Радомир остао на клупи.

Просинечки је у сезонама 1992/93. и 1993/94. био стандардан и одиграо преко 30 утакмица, постизао голове, али одређене повреде и други планови условили су да челници краљевског клуба реше да га пошаљу на позајмицу. Прихватио га је – Антић.

– Препородио ме је у Овиједу! Била је то моја најбоља сезона у Шпанији, играо сам код Антића тако да ме је звала Барселона. Био је тренер који је имао изузетну моћ запажања и тактике. Остао ми је у најлепшем сећању и као стручњак и човек.

Блистао је Роберт Просинечки у сезони 1994/95. под Антићевом командом у Овиједу. Постигао је пет голова 30 првенствених утакмица, био међу најзаслужнијима што се мали клуб нашао у златној средини.

Занимљиво, Просинечки је постигао гол и против клуба који га је позајмио Овиједу – Реалу. Било је то у мају 1995. године. Месец дана касније, по истеку уговора са краљевским клубом, преселио се у Барселону.

Колико је Радомир Антић био цењен, показатељ је насловна страна листа „Марка“. Реномирана шпанска новина посветила је целу насловну страну одласку са живо-не сцене некадашњег тренера Реала, Атлетика и Барселоне.

– Зна се да је „Марка” међу најцењенијим новинама на свету, уз „Газету“, „Лекип”... Заслужио је то, оставио дубок траг. У тужним тренуцима, кад је неко умро, као сведочанство великог дела остају такве ствари.

Коментари4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Željko Pavlović
Jeste. Bravo.
Barislav Tokiovic
Radomir Antic je bio legendaran trener i zaista zasluzuje svo postovanje. Drago mi je da mu Spanci odaju toliko priznanje. Sto se Roberta Prosineckog tice, to zaista bio fenomenalan fudbaler. U Zvezdi je vec u mladim godinama bio glavni igrac u veznom redu i nije slucajno da su kasnije hteli i Real i Barcelona. Malo ko moze da se pohvali da je igrao za oba spanska velikana, u nasoj zemlji a i bivsoj nam zajednickoj to nikom nije poslo za rukom. Jos samo da je bio disciplinovaniji van terena, da na primer nije pusio i toliko volep nocni zivot - Robi bi ostavio jos upecatljiviji trag u evropskom fudbalu. Hvala Robi na svemu ! Bio si vise nego genijalan igrac. Mnogima se i dan danas vrti u glavi od tvojih driblinga. A tek kakav je pas imao? Majko mila! Pa ond sut, slobodnjaci, tehnika... JEDAN JE ROBERT PROSINECKI!
Maxa
Mislim da mu sestra živi u Ovijedu, da je ostala tamo!? Čudi me da nije bio u kontaktu sa Antarom, pa on ga je izmislio.
@Barislav
Al sto je sladak, ako ren.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.