Почетна / Фудбал / ЕКС ЈУ

Индекс: Озбиљан проблем Далмације – опасни култ Торциде

Индекс упозорава "на поразну чињеницу да удружење већег скупа мушкараца којем резултатски посрнули клуб постаје алиби за којекакав активизам, представља релевантну друштвену чињеницу"
ФОТО: Фејсбук/Торцида Сплит

Да ли Торциду, групу навијача хрватског клуба Хајдук, чине десничари и усташофили или ћутљива већина опкољена бучним и агресивним екстремистима, поставља питање хрватски портал Индекс, оцењујући да је "Култ Торциде" у Далмацији контаминирао јавне просторе, политику, кафиће.

- Тачно четири месеца после 9. фебруара, када је група кретена на сплитској Риви напала ватерполисте Црвене звезде, чији је деликт био у томе што су с клупским тренеркама испод дебелих ветровки покушали да попију кафу пре утакмице, други скуп кретена је у Супетру (на Брачу) изударао три момка и једну девојку, сезонске раднике с истока Хрватске, јер им је дијагностикован грех погрешног говора - наводи Индекс.

У међувремену, готово тачно два месеца после напада сплитских, а пре дивљања супетарских фанатика из Торциде, у просторијама Клуба навијача Хајдука у центру Сплита обележен је 10. април и тада је, како наводи Индекс, "колективним певањем усташких песама прослављен датум успостављања државе (НДХ), која је Сплит и добар део Далмације продала Италији".

- Да, баш усташких, о Максовим месарима, многим Србима које је Неретва однела и сличним свињаријама - пише хрватски портал.

Индекс упозорава "на поразну чињеницу да удружење већег скупа мушкараца којем резултатски посрнули клуб постаје алиби за којекакав активизам, представља релевантну друштвену чињеницу".

- О њој се говори с опрезом, па и страхом, њени мурали се не дирају, њена се кореографију не доводи у питање, чак и вољени клуб кротко плаћа казне због тога што ''највернији навијачи'' на стадиону навелико користе пиротехнику. Јер, о Торцидиним се свињаријама говори потихо - додаје портал.

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

hžv
Živija Hajduk i majka Srbija!
HŽV
Živija Hajduk i majka Srbija!
Zaista bravo Indeksu

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.