Почетна / Фудбал / ЕКС ЈУ

БОРБА ЗА ЕГЗИСТЕНЦИЈУ: Фудбалер Борца на пијаци продавао сендвиче...

Пре фудбала играчи зарађивали на разне начине, један од њих и члан Борца Горан Галешић
ФОТО: Архива Журнала

Многи играчи Премијер лиге пре него што су стекли афирмацију на фудбалском терену радили су разне послове и на тај начин себи, али и породицама обезбеђивали новац који је ишао у кућни буџет. Неки од њих се и данас одлично сећају тих дана.

Пре него што је постао фудбалер члан Борца Горан Галешић је своје прве новце зарађивао продавајући сендвиче на пијаци. Није му ништа било тешко. Каже како је у то време сваки новчић био важан.

– У то време се живело скромно и сваки динар је био важан. Наравно, било је то лепо и добро искуство јер се човек добро осећа кад у тим годинама живота успе да заради нешто – истиче Галешић.

Пре него што се летос вратио у Борац  Галешић је играо у Словенији, Белгији, Бугарској, Молдавији, Русији. Био је и члан омладинских селекција репрезентације Босне и Херцеговине.

Асмир Авдукић је каријеру почео са седам година у Рудару из Брезе, где је и рођен 13. маја 1981. године. Први озбиљнији уговор је потписао са Челиком 2004. године, а пре него што је дошао у зенички клуб радио је на грађевини.

– Рано сам отишао од куће, али до тада сам помагао оцу у грађевинским пословима. Није то било нимало лако, тада сам добио добар мотив да покушам нешто направити од свога живота. И данас памтим речи оца: „Ако нећеш у Челик, имам ја за тебе мистрију” - сећа се Авдукић.

Једно време се, такођер, сналазио и радећи у интернет клубу.

У каријери Авдукић је наступао још за Камен Инград, Травник, Слободу, Радник, Рудар Приједор, Персеполик, те Борац чији је и данас члан. Био је и један од тројице голмана који су са репрезентацијом Босне и Херцеговине путовали на Светско првенство у Бразил.

Нападач Крупе Нусмир Фајић је одрастао у Босанској Отоци, а у овом малом месту на обалама реке Уне је зарађивао продавајући карте за томболу.

– Томболе су у прошлости биле веома популарне. Нема ко није играо. То сам радио око две године и, колико се сећам, зарађивао сам 300 КМ. Било ми је то добро искуство – признаје Фајић.

После рада на томболи Фајић се окренуо фудбалу, а у прилично богатој каријери је поред Босне и Херцеговине играо још по Словенији, Белорусији, Кини и Румунији.

Голмана Крупе Невреса Фејзића живот није мазио. Оца је изгубио у рату, а мајку када је имао 18 година, па је већ као дете морао радити све и свашта да би имао кору хлеба. Касније ће све то испасти као једна савршена школа и одскочна даска за ведрију будућност.

– Имао сам несрећу да мој пут буде нешто тежи. Пре него што сам упловио професионално у фудбалске воде радио сам свакакве послове. Утоварао сам камионе, радио у шуми с дрвима, а било ме и у грађевинским пословима. Једноставно, нисам бирао начин да зарадим – открио је Фејзић.

Фејзић се фудбалом почео бавити касно, са 18 година, а док није дошао у Крупу бранио је још за Металеж из Јајца, Травник и Радник из Хаџића. 

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.