Почетна / Фудбал / ЕКС ЈУ

Звjездан директор репрезентације, Осим близу клупе БиХ

Празна каса фудбалског савеза БиХ условиће ће значајно избор новог селектора Змајева
ФОТО: Архива Журнала

Репрезентација Босне и Херцеговине у четвртак, 19. октобра на седници Извршног одбора „кровног” Савеза по свему судећи неће добити новог селектора, наследника Мехмеда Баждаревића.

Чланови фудбалске владе „дејтонске земље” немају разлога за журбом да одлучују о новом вођи „Змајева” јер се БиХ није пласирала у бараж за СП у Русији, у новембарском термину УЕФА нема заказаних пријатељских утакмица, а прво званично такмичење, новоформирани Куп нација, почиње тек 6. септембра идуће године.

Како незванично сазнајемо на седници Извршног одбора биће донесена одлука да се са Баждаревићем не продужи уговор (истекао одмах након утакмице против Естоније у Талину).

Стручна комисија, већ сада је више него јасно, селекторов уговор ће оценити негативним јер у другим узастопним квалификацијама за једно велико такмичење није изборен одлазак на завршни турнир, што значи и аутоматски разлаз с Мешом. Биће, по свему судећи, као и у претходном периоду формирана посебна комисија која ће у име Извршног одбора обављати разговоре са појединим кандидатима.

Спознајом да је Фудбалски савез БиХ у тешкој финансијској ситуацији та чињеница ће, највероватније, и диктирати ток преговора са потенцијалним кандидатима за селекторско место. То би, у старту, требало да значи да скупи стручњаци попут Роберта Просинечког (започео разговоре са ФС Словеније), Мехе Кодре (са Серветом први у швајцарском првенству), Игором Штимцом (не жели да буде исполитизован), Радомиром Антићем (одбио могућност доласка у Сарајево), Срећком Катанецом (јавно рекао да до лета неће нигде да ради) у овом тренутку нису реалност. Аутоматски, у први план избијају домаћи стручњаци међу којима доминира једно име – Амар Осим.

Најтрофејнији стручњак у Премијер лиги БиХ који је са сарајевским Жељезничаром остварио сјајне резултате доказао се и у Јапану као тренер, добро познаје целокупан фудбалски амбијент у БиХ, стање у Савезу, клубовима, менталитет, а требало би и да подмлади репрезентацију, изврши смену генерација. Извори блиски Савезу истичу да би Осимов главни циљ био посвећеност тражењу репрезентативаца на домаћој сцени, из најуспешнијих клубова као што су Сарајево, Жељезничар, Зрињски, Широки Бријег, Борац, али и Крупа, Младост (ДК), Радник... чак и појединих ентитетских прволигаша.

– Код Амара Осима се не би могло догодити то да Харис Дуљевић у Сарајеву буде незапажен, а одласком у немачког друголигаша Динамо из Дрездена аутоматски постане репрезентативац и дође на списак селектора. Зар је могуће да за два месеца неко ко је играо у Премијер лиги БиХ у иностранству израсте у репрезентативца? – пита се наш извор близак Фудбалском савезу БиХ.

Према истом извору Амар Осим је најозбиљнији кандидат за новог селектора БиХ, пре Блажа Слишковића који је већ једном био селектор, а тренутно је тренер актуелног шампиона Зрињског из Мостара који суверено држи лидерску позицију у текућем првенству. Међу кандидатима помиње се и Борче Средојевић као домаћи стручњак, донедавни стратег градишке Козаре и помоћник у стручном штабу селектора Сафета Сушића који је изборио пласман на Светски шампионат у Бразил 2014. године.

Ипак, Осим јуниор је у предности због чињенице што би са собом донео много новитета, јер није имао прилику до сада да ради као селектор, а поседује све потребне референце, поготово ауторитет, што га и ставља у први план у односу на друге, а код фудбалске јавности у БиХ стекао је велико поверење.

Именовање новог селектора Змајева може да се очекује у децембру, уколико се не догоди нешто непредвиђено, јер ће и на такав начин Савез настојати да смањи трошкове на плате до краја ове календарске године. О свему ће да се пита и Фудбалски савез Републике Српске који треба да се изјасни о будућем селектору, понуди свог кандидата и решење или подржи предложене кандидате од стране будуће задужене комисије ФС БиХ.

Звјездан Мисимовић, некадашњи репрезентативац БиХ именован је за саветника Извршног одбора везано за „А” репрезентацију, а према најавама у будућности би требало да буде именован на функцију директора Змајева, чиме би се његова улога у координацији репрезентација-Савез и озваничила, добила легитимитет, а Мисимовић би требало да буде запосленик у ФС БиХ по новој систематизацији радних места. Жеља је обострана, треба још само да се реализује.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

straus sa grbavice
SZ,bas su vam ,,sveze,, vesti koje sad objaviste!hahahaaaa

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.