Почетна / Фудбал / ЕКС ЈУ

У Сарајеву не желе српске стручњаке: Радомир Антић дочекан „на нож”

На ружан, непрофесионалан и неспортски начин уследила је дискредитација искусног стручњака Радомира Антића, који је сам изјавио да га клупа „Змајева” не интересује
ФОТО: Архива Журнала

Чим се појави неко од српских стручњака као кандидат за селекторску или функцију стручног штаба у репрезентацији БиХ или једном од сарајевских клубова, као по налогу, крене превртање прошлости и дискредитација на мучан начин, позив на линч и спречавање реализације договора.

Тако је Радомир Антић, једини тренер на свету који је радио у Реал Мадриду, Барселони и Атлетико Мадриду, те Србију 2010. године одвео на Светско првенство, као потенцијални кандидат за наследника Мехмеда Баждаревића дочекан „на нож” од стране појединих сарајевских медија блиских председнику Фудбалског савеза БиХ Елведину Бегићу.

На ружан, непрофесионалан и неспортски начин уследила је дискредитација искусног стручњака који је сам изјавио да га клупа „Змајева” не интересује:

У овом тренутку не размишљам о преузимању било које репрезентације, тако ни БиХ. Посвећен сам неким другим стварима!

Ипак, фудбал у БиХ не може да буде изузет од политике, па су тако портали лојални Бегићу и његовој политичкој опцији (председник ФС БиХ је близак сарадник Бакира Изетбеговића, члана Председништва БиХ и лидера СДА) подсетили јавност „дејтонске земље” како је Радомир Антић у Шпанији бранећи првог председника Републике Српске Радована Караџића шпанског новинара на једној телевизији назвао националистом и фашистом, за шта је платио новчану казну.

Какве то везе има с фудбалом и стручним квалитетима Радомира Антића?

Антић је унапред елиминисан зато што долази из Србије, а занимљиво је да Србин никада до сада није био селектор БиХ. Неће ни сада, по свему судећи, после неуспелих квалификација за СП у Русији. Тако је и 2014. године, на идентичан начин, дискредитован и Љупко Петровић који је требало да буде тренер ФК Сарајево, али га је у томе спречила слика са Жељком Ражнатовићем Арканом објављена с тим циљем. Занимљиво је да тим истим порталима не сметају оптужени ратни злочинци из Федерације БиХ који се налазе у форумима фудбалске породице.

У фудбалском Сарајеву све је исполитизовано, унапред испланирано и договорено на разним састанцима иза завесе, а онда се у јавности намерно искривљују ствари и све наводи на погрешне путеве.

Тако је било при избору сваког селектора до сад, па ни овај пут неће бити другачије. О томе је најбоље све рекао истакнути хрватски стручњак Игор Штимац који је „шаховничаре” одвео на Мондијал у Бразил 2014. године, пре три године је такође био кандидат за селектора БиХ:

Мислим да је БиХ мамац за сваког озбиљног тренера. Међутим, прошли пут, пре три године сам врло озбиљно презентовао свој програм надлежној комисији. Али, мислим да је ту превише политике, а премало оног фудбалског. Немам намеру опет да дајем своју кандидатуру, људи су исти у Савезу, па нека виде... Јесам за разговор, то не избегавам, али не желим улазити у контекст политизације, да поново идем у причу са петнаестак кандидата, а унапред се зна ко ће да буде изабран. Више сам за причу и озбиљан фудбалски разговор.

Уколико се погледају сви аспекти који ће одлучивати о будућем селектору БиХ у првом реду много тога ће да зависи од празне касне Савеза.

Осим тога потребан је тренер који добро познаје прилике, како у Савезу, тако и Премијер лиги БиХ, тако да у овој ситуацији имена попут Мехе Кодре, Роберта Просинечког, Фарука Хаџибегића, Сергеја Барбареза... отпадају.

У први план избијају „домаћи” стручњаци као што су Амар Осим, Блаж Слишковић и Борче Средојевић. Њих тројица су и најближи логичном расплету, поготово Амар Осим који, за разлику од Слишковића и Средојевића, није имао прилику да ради  „А” тим БиХ.

Седница Извршног одбора ФС БиХ на којој ће се разговарати на ову тему, у првом реду о Мехмеду Баждаревићу, биће одржана у четвртак, 19. октобра.

По свему судећи о Мешином наследнику ће се озбиљно расправљати и одлучивати, као по традицији, тек у децембру.

Следеће званично такмичење које очекује „Змајеве” је новоформирани Куп нација који почиње тек 6. септембра идуће године.

Коментари5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

bokan
zasto se mi hvatamo na svku temu iz regiona kao da se radi o nasoj drzavi pa svi vrlo dobro znamo da u susednim drzavama je nacionalnost i mrznja na prvom mestu, koga briga ko ce im biti selektor neka izaberu i nasera pa sta
bond
Zamislite situaciju da je kandidat za selektora Srbije, recimo, trener koji je veličao Haradinaja, makar ga samo branio u stranim medijima, reakcije u našoj javnosti bi bile još burnije nego što su bile u Bosni. E sad, druga je situacija kada vašim glasovima treba da postane premijer, ili...? Držimo se ipak samo sporta.
bojan
Ako govorimo o politickim istupima Antica, oni su u skladu sa stavovima polovine BiH. Bolje da politiku ne mjesamo
Bolec
Borce Sredojevic je Srbin ili ne? Ako jeste, onda ovo nema veze.
Srb
Podrska Anricu i RS, RSK i SCG

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.